Lucia 2014

img_6743.jpgUleåborgs 34:e Lucia Aleksiina Simola kröntes under högtidliga former på Rotuaari lördagen den 13 december 2014. Tärnorna hette i år Saara Seppälä och Eeva-Maria Englund. Som krönare fungerade honorärkonsul Johan Granholm. 

img_6757.jpgKröningsdagen fortsatte i Domkyrkan där elever, personal, föräldrar och anhöriga sjöng de vackraste julsångerna.

img_6727.jpgDet var en intensiv men givande vecka för Luciatrion och skolans Luciakör med uppträdanden på bland annat universitetssjukhuset och olika ålderdomshem.

Luciatraditionen i Uleåborg

Svenska Privatskolan i Uleåborg har firat Lucia sedan 1949. Skolans första dokumenterade Lucia var Inga-Lis Brännkärr som kröntes den 3.12.1949. Skolans Lucia har sedan dess uppträtt på skolans julfest.

Lektor Brita Meriläinen, skolans mångåriga Luciamamma, utvecklade traditionen så att Lucia tillsammans med en liten kör började besöka bland annat stadens ålderdomshem och sjukhus. Besöken blev snabbt populära och är numera mycket efterlängtade av både patienter, åldringar och personal. 

År 1981 tog lektor Brita Meriläinen, läraren i historia Carl-Eric Silvander och rektor Pehr Furu initiativet till ett samarbete med Oulun Liikekeskus r.y. och OULU-lehti. Lucia väljs bland tre kandidater från skolans gymnasium i en omröstning i OULU-lehti. Årets Lucia kröns sedan på gågatan Rotuaaris scen. De två andra flickorna blir tärnor. På det här sättet har Luciatraditionen blivit känd också i det finska Uleåborg, där den mottagits med stor värme.