Svenska veckan 2013


img_42172.jpgUnder Svenska veckan besöktes skolan av Oa Lönnbäck från Karleby som höll kulturverkstäder från åk 4 ända upp i gymnasiet.

Det blev en heldag för Oa där många fina möten ingick med barn och ungdomar i varierande åldrar.

Oa, som titulerar sig "ordbrukare", jobbar vid sidan av sin skrivande verksamhet som ståuppkomiker och företagsutbildare.

I slutet av den händelserika veckan fick skolan besök av författaren och poeten Claes Andersson som är känd för de flesta finländare i något sammanhang.

På dagen uppträdde Claes för grundskolans övre klasser och gymnasiet med både poesi och jazzmusik. Däremellan berättade Claes om sin skapande verksamhet och även lite om sitt politiska liv.

Eleverna fick till exempel veta att Claes gärna spelar jazz, men faktiskt föredrar att själv lyssna till klassisk musik. De ibland något provokativa dikttexterna tilltalade inte bara lärarna utan även den yngre publiken.

På kvällen framträdde Claes Andersson för en lite äldre publik med besökare från vår skola, men också universitetet, yrkeshögskolan och föräldrahåll.

Förutom att läsa sina dikter och ledigt konversera med den förtrollade publiken satte han sig vid pianot och framförde några jazzlåtar.

img_4234.jpg

Det blev även en hel del teater under veckan. Nils Karlsson Pyssling spelades i skolans festsal av skådespelare från Wasa Teater. Skolans yngre elever fick ta del av pjäsen.

Åbo Svenska Teater besökte Uleåborg under veckan och framförde pjäsen Middag med vänner på stadsteaterns scen.

Allmänheten bjöds också på sago- och konditionsjympa med frukost under ledning av Tanja Alapirtti.

Text: Mats Hilli

Fotografer: Eeva-Maria Englund & Sara Koskelo